naslovna > Stručni aktivi > Aktiv matematike, fizike i informatike

Aktiv matematike, fizike i informatike

Đani Žufić, voditelj
Ticijana Šumberac, Roberta Germin Mileta, Maja škrlec,
Laura Kokot,  Eler Diminić, Nedeljko Mandić, članovi

Aktiv fizike do 2018. OVDJE!

Šk. g. 2018.-2019.


18.4.2019. Rezultati Državnog natjecanja iz matematike za osnovne i srednje škole održanog u Poreču
Ove školske godine na školskom Natjecanju iz matematike sudjelovalo je ukupno 15.682 učenika osnovnih i srednjih škola RH, od čega OŠ, učenici od 4. do 8. razreda njih 12.820, SŠ, učenici od 1. do 4. razreda njih 2.862, od čega u A Varijanti 897 te B Varijanti njih 1.965. Nakon provedenoga školskog te županijskog natjecanja, na državno Natjecanje iz matematike pozvano je 262 učenika, od čega njih 90 iz OŠ (5.-8. razred) te 172 iz SŠ, od čega njih 96 iz A Varijante te njih 76 iz B Varijante.
Državno natjecanje održano je u Poreču od 28. do 30. ožujka, a škola domaćin jubilarnog 60. državnog Natjecanja iz matematike bila je Srednja Škola Mate Blažine iz Labina pod vodstvom ravnatelja Škole Čedomira Ružića. Na državnom Natjecanju dodijeljeno je 79  Nagrada u obliku Priznanja (OŠ – 32, SŠ A Varijanta – 24, SŠ B Varijanta – 23).
Zahvaljujem se ravnatelju Škole domaćina, djelatnicima Škole domaćina, sudionicima kulturno-umjetničkog programa pod vodstvom profesorice Nerine Ševrlice Bolfan te aktivu matematičara na čelu s profesorom Đanijem Žufićem, koji su uložili izniman trud u organizaciju kako bi natjecanje iz matematike proteklo u izvrsnoj atmosferi i redu.
(Tekst: Vesko Nikolaus, mag. educ. math. et phys., viši savjetnik za matematiku i tajnik Državnog natjecanja iz matematike, AZOO Rijeka; Foto: Čedomir Ružić i Đani Žufić)


Državno je natjecanje službeno otvorio naš jedini predstavnik i natjecatelj Petar Dundara, a na samome natjecanju osvojio je 13. mjesto u kategoriji 2. razreda u Varijanti B (za učenike opće, jezične i klasične gimnazije, te četverogodišnje strukovne škole) pod mentorstvom profesorice Roberte Germin Mileta.Rezultati:
Osnovne škole (5., 6., 7. i 8. razred) OVDJE!
Srednje škole - A varijanta (1., 2., 3. i 4. razred) OVDJE!
Srednje škole - B varijanta (1., 2., 3. i 4. razred) OVDJE!


26.3.2019. Srednja škola Mate Blažine domaćin Državnog natjecanja iz matematike za osnovne i srednje škole u Poreču
Jubilarno 60. Natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske održat će se u Hotelu Pical u Poreču od 28. do 30. ožujka 2019. godine u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog matematičkog društva, dok je Srednja škola Mate Blažine Labin službeni domaćin natjecanja.
Na Natjecanju sudjeluje 262 učenika osnovnih i srednjih Škola RH koji se natječu u kategorijama od 5. do 8. razreda osnovne škole te 1. do 4. razreda srednje škole u A i B Varijanti, i 178 njihovih mentora.
Svečano otvaranje natjecanja predviđeno je za četvrtak 28.3.2019. u 18.00 sati u kongresnoj dvorani Hotela Pical uz bogati kulturno-umjetnički program Škole domaćina. Školski će pjevački zbor pod vodstvom profesorice glazbene kulture Nerine Ševrlice Bolfan otpjevati himne „Lijepu našu“ i „Krasnu zemlju“ , a potom će se predstaviti mlade pjevačke i glazbene nade Bruno Falco, Nika Kamenar, Jona Ljuna, Rafael Santaleza, Teo Rocco, Petra Santro i Mirea Franković, uz najavu Anđelike Licul. Aktivnosti Srednje škole Mate Blažine ukratko će predstaviti ravnatelj Čedomir Ružić, a učenik Petar Dundara kao jedini predstavnik Škole, pod mentorstvom profesorice matematike Roberte Germin Mileta, na kraju će i službeno otvoriti 60. jubilarno natjecanje iz matematike. Da bi natjecanje proteklo u najboljem redu uz pokrovitelje i organizatore pobrinuli su se profesori matematike i vodstvo Škole u suradnji s višim savjetnikom za matematiku AZOO-a  Veskom Nikolausom, tajnikom Državnog povjerenstva.

      Petar Dundara i Roberta Germin Mileta
(Tekst i foto: Čedomir Ružić)

Preuzimanje:
Pozvani učenici i mentori - pdf
Hodogram natjecanja - pdf
Kulturno-umjetnički program - pdf
Predstavljanje škole domaćina - pdf
Poveznice:
Državno natjecanje iz matematike - popis putnika, obavijest o prijevozu i program - azoo.hr

25.3.2019. Marko Damjanić i Karlo Frankola državni prvaci iz informatike OVDJE!
25.3.2019. Učenici Srednje škole Mate Blažine uspješni na županijskom natjecanju iz fizike OVDJE!
7.3.2019. Matematičari Srednje škole Mate Blažine briljirali na županijskom natjecanju  OVDJE!
18.2.2019. Učenici Srednje škole Mate Blažine na samom vrhu Županijskog natjecanja iz informatike  OVDJE!
11.12.2018. Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na međunarodnom on line natjecanju Dabar  OVDJE!


25.3.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin je sudjelovala na nagradnom natječaju u kategoriji infografike na temu "Online prijevare" Povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava svake godine 15. ožujka, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Hrvatskom narodnom bankom, Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo te Nacionalnim CERT-om Hrvatske akademske i istraživačke mreže raspisalo je Nagradni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolji videorad, strip, plakat te infografiku na temu: „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“.

Srednja škola Mate Blažine Labin je sudjelovala na nagradnom natječaju u kategoriji infografike na temu "Online prijevare". Infografiku su izradile učenice drugog razreda opće gimnazije Ania Kršulja, Tara Radović i Natali Lazarić u sklopu izborne nastave iz Informatike pod mentorstvom nastavnice Laure Kokot.
Na natječaju je sudjelovalo 70 osnovnih i srednjih škola iz cijele Republike Hrvatske s ukupno 118 radova, a video izložbu svih zaprimljenih radova učenika se može pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=qSlDSLKhvAU&feature=youtu.be
Natječajem se htjelo potaknuti učenike da steknu potrebno znanje i razviju svijest o potrošačkim pravima u svijetu digitalne tehnologije. Sve osnovne i srednje škole koje su sudjelovale na natječaju dobile su Zahvalnicu i podloge za miševe.

(Tekst: Laura Kokot)
Preuzimanje:
Rad Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf
Poveznice:
Izložba radova učenika zaprimljenih na natječaj „Pametno s pametnim tehnologijama- Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ - youtube.com

 


13.3.2019. Srednja škola Mate Blažine se uključila u projekt Hrvatske meteorske mreže
Krajem veljače  na sjevernoj fasadi zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin montirana je kamera koja svake noći snima noćno nebo i traga za meteorima. Time smo postali dio Hrvatske meteorske mreže (HMM), a ona je dio Svjetske meteorske mreže (Global Meteor Network – GMN).
Riječ je o projektu koji je započeo 2006. godine, kada su u kolovozu, na maksimum aktivnosti Perzeida pri Zvjezdarnici u Puli provedeni prvi eksperimenti opažanja meteora kamerama.  Neposredno nakon toga je Znanstveno-edukacijski centar Višnjan,  koji tradiciju opažanja meteora čuva još od 80-ih godina prošlog stoljeća, pokrenuo  projekt Hrvatske meteorske mreže. Od početnih pet kamera, danas u Hrvatskoj kontinuirano radi dvadesetak, čime je pokriveno čitavo nebo iznad naše zemlje."
Hrvatska meteorska mreža je prva amaterska meteorska mreža u svijetu koja je na osnovi svojih snimaka, izračuna te organizirane potrage pronašla meteorit. Dogodilo se to u veljači 2011. godine kada je u noći od 4/5. veljače nebo iznad Križevaca i šire okolice obasjao meteor koji je bio pet puta sjajniji od punog Mjeseca. Nakon dva tjedna na tlu je pronađen meteorit mase 291 gram , kasnije nazvan „Križevci“.
Detalje o tom događaju, kao i o  radu Hrvatske meteorske mreže mogu se pročitati na sljedećem poveznicama:
OVDJE! http://www.zvjezdarnica.com/astronomija/osvrt/hrvatska-meteorska-mreza-u-susret-10-godina-rada/2494
OVDJE! http://www.zvjezdarnica.com/astronomija/osvrt/hrvatska-meteorska-mreza-u-susret-10-godina-rada/2497
OVDJE! http://www.zvjezdarnica.com/astronomija/osvrt/hrvatska-meteorska-mreza-u-susret-10-godina-rada/2501
OVDJE! http://www.zvjezdarnica.com/astronomija/osvrt/hrvatska-meteorska-mreza-u-susret-10-godina-rada/2505
Na području Istre  trenutno je aktivno 7 kamera, uključujući i zadnju montiranu u našoj školi.
Snimke (uključujući i arhivu) s tih kamera možete pogledati na poveznici OVDJE! http://istrastream.com/. 
Snimke  kamere u Labinu mogu se pogledati na poveznici OVDJE! http://istrastream.com/rms-gmn/hr0008/
(Tekst: Nedeljko Mandić)

Šk. g. 2016.-2017.


7.4.2017. SŠMB ima državnog prvaka iz matematike – Karla Frankolu!
Na Državnom natjecanju iz matematike održanom od 3. do 5. travanja 2017. u Primoštenu sudjelovala su čak tri učenika naše škole -  Martin Šverko, učenik I. razreda elektrotehnike, Karlo Frankola, učenik II. razreda gimnazije i Marko Damjanić, učenik II. razreda elektrotehnike.
Državni prvak u tzv. B kategoriji – kategoriji drugih razreda je Karlo Frankola čija je mentorica Ticijana Šumberac, profesorica matematike. To je našem Karlu već drugi uspjeh na ovogodišnjim državnim natjecanjima nakon osvojenog 2. mjesta iz informatike. Ovaj plasman mu donosi izravan upis na PMF (Prirodoslovno-matematički fakultet) i novčanu nagradu HEP-a tzv. „Imam žicu“.

Drugi učenik II. razreda, Marko Damjanić, osvojio je 16. mjesto, a mentor mu je Đani Žufić, profesor matematike. U kategoriji I. razreda učenik Martin Šverko plasirao se na izvrsno 4. mjesto i osvojio 3. nagradu Državnog povjerenstva. Mentorica mu je Roberta Germin Mileta, profesorica matematike.
Time je nastavljen niz višegodišnjih uspješnih rezultata učenika naše škole na državnim natjecanjima iz matematike.

20.3.2017. Karlo Frankola okrunio se 2. mjestom na državnom natjecanju iz informatike – Infokup 2017. U Primoštenu je od 14. do 17.3.2017. održano državno natjecanje iz informatike – Infokup. U kategoriji osnove informatike pozvano je 11 učenika iz sva četiri razreda, koji su osvojili najviše bodova na županijskom natjecanju. Karlo Frankola, učenik 2.o razreda Opće gimnazije iz Srednje škole Mate Blažine Labin pod mentorstvom profesora informatike Elera Diminića osvojio je 2. mjesto s pola boda zaostatka iza učenika 4. razreda gimnazije,, što je sjajan rezultat. Natjecanje je poprilično naporno i zahtjevno, jer u 90 minuta učenik treba riješiti 30 zadataka bez korištenja kalkulatora, odnosno treba spojiti svoje vještine s brzinom. I prošle godine je Karlo Frankola, svestran i uspješan učenik u STEM područjima, na istom natjecanju u istoj kategoriji osvojio 2. mjesto. Ovogodišnjim istim rezultatom dokazao je svoje kvalitete i kontinuitet rada. Odlična je odskočna daska za natjecanja u iduće 2 godine njegova školovanja u SŠMB-u.

 

1.3.2017. Ogroman uspjeh matematičara SŠMB-a na županijskom natjecanju Učenici SŠMB-a sa svojim mentorima osvojili su dva 1. mjesta i jedno 2. mjesto na županijskom natjecanju iz matematike održanom 28.2.2017. u Gimnaziji Pula. U kategoriji općih, jezičnih i četverogodišnjih strukovnih škola za 1. razrede učenik Martin Šverko pod mentorstvom Roberte Germin Mileta osvojio je 1. mjesto. Za 2. razrede učenik Marko Damjanić pod mentorstvom Đanija Žufića osvojio je 1. mjesto, a učenik Karlo Frankola osvojio je 2. mjesto pod mentorstvom Ticijane Šumberac.
Ukupno je na županijsko natjecanje bilo pozvano 50 učenika srednjih škola Istarske županije, a koji su se natjecali u dvije kategorije (za prirodoslovno-matematičke gimnazije te opće, jezične i četverogodišnje strukovne škole. S obzirom na postignut uspjeh i visok broj bodova (gotovo dvostruko od sljedećih učenika na ljestvici!) očekuje se da će na državno natjecanje biti pozvati svi naši vrijedni učenici i njihovi izvrsni mentori.

 

Šk. g. 2015.-2016.

7.4.2016. Karlo Frankola osvojio 3. mjesto na državnom natjecanju iz matematike (4.-6.4.2016.) Karlo Frankola, učenik I.o razreda opće gimnazije, pod vodstvom mentorice Ticijane Šumberac nakon osvojenog prvog mjesta na školskom i županijskom natjecanju iz matematika labinsku je srednju školu predstavljao i na državnom natjecanju iz matematike koje se održao od 4. do 6. travnja u Primoštenu. I ovog je puta, nakon informatike, bio izrazito uspješan i osvoji je treće mjesto. Karlo je i prije bio uspješan u matematici, Njegov talent je prepoznati već u osnovnoj školi – OŠ Ivan Batelić Raša, koju je uspješno predstavljao u 7. i 8. razredu na županijskim natjecanjima.
Za uspjeh kakav je Karlo postigao na natjecanju iz matematika potreban je talent ali i upornost i mnogo vježbanja. Naime, zadaci sa natjecanja bitno se razlikuju od onih školskih. Puno su zahtjevniji tako da se na natjecanju pet zadataka rješava puna četiri sata.
Karlo je inače vrlo skroman i uz sudjelovanje na 4 županijska i dva državna natjecanja redovito izvršava sve školske obaveze i u svemu je uspješan.


21.03.2016. Karlo Frankola osvojio 2. mjesto na državnom natjecanju iz osnova informatike (18.3.2016.) Državno natjecanje iz informatike održalo se od 15. do 18. ožujka 2016. u Primoštenu u Hotelu Zora. Sudjelovali su učenici osnovnih i srednjih škola, a mogli su se natjecati u ukupno 3 kategorije: algoritmi, osnove informatike i razvoj softvera.
Naš učenik Karlo Frankola iz 1. razreda opće gimnazije u SŠMB-u plasirao se na državno natjecanje u kategoriji Osnove informatike pod vodstvom mentora Elera Diminića. Nakon konačne objave rezultata na državnom natjecanju u pratnji Alise Kos, profesorice informatike, koja je zamijenila kolegu Elera Diminića (nalazio se na studijskom putovanju u Belgiji), Karlo Frankola je postigao izniman uspjeh s 93% riješenost testa s čime je zasluženo osvojio 2. mjesto u kategoriji općih gimnazija i 3. mjesto u zbiru svih srednjih škola na području RH.
 

 

 


Šk. g. 2014.-2015.

2.4.2014. Ana je osvojila 11., a Marino 8. mjesto i pohvalu Državnog povjerenstvacU Šibeniku je od 2. do 4. travnja održano 55. Državno natjecanje iz matematike na kojem je sudjelovalo 260 učenika osnovnih i srednjih škola. Iz naše škole su se na natjecanje plasirali Ana Šumberac (IV f) i Marino Voćanec (II o) kao županijski prvaci u svojoj B kategoriji za opće gimnazije.
Ana je osvojila 11., a Marino 8. mjesto i pohvalu Državnog povjerenstva.
Na prezentaciji rješenja, Marinov je način rješavanja jednog od natjecateljskih zadataka istaknut kao puno elegantniji od predloženog rješenja sastavljača zadatka. Zanimljivo je i da Ana, još od lani osvojenog drugog mjesta i prve nagrade, ima izravan upis na sve tehničke i matematičke fakultete u zemlji.
Anin mentor je Đani Žufić, a Marinova mentorica Roberta Germin Mileta.
Sudionici državnog natjecanja iz Istarske županije


 

18.02.2014. Ana Šumberac i Marino Voćanec županijski prvaci iz matematike Županijsko natjecanje iz matematike za više od stotinjak učenika osnovnih i  srednjih škola održano je 18. veljače u O.Š. Vladimira Nazora Pazinu. Maturantica Ana Šumberac pod vodstvom profesora Đanija Žufića ostvarila je 100% učinak ostvarivši maksimalan broj bodova (50/50) u kategoriji četvrtih razreda. Dosad je svoje vrhunsko znanje iz matematike, Školu i Županiju predstavljala čak četiri puta na državnoj razini, a prošle je godine u Dubrovniku bila drugoplasirana, a osvojila je prvu nagradu.
Marino Voćanec učenik II. razreda gimnazije pod vodstvom profesorice Roberte Germin Mileta osvojio je također prvo mjesto u kategoriji drugih razreda (43/50 bodova) i po prvi će puta sudjelovati i na jednom državnom natjecanju, dok mu je to bilo tek drugo iskustvo na županijskoj razini nakon 5. razreda osnovne škole. Državno natjecanje iz matematike održat će se ove godine u Šibeniku početkom travnja mjeseca. Poželimo njima i njihovim mentorima da ponove sjajne rezultate.

Šk. g. 2012.-2013.

Šk. g. 2011.-2012.

Stručno usavršavanje

13.10.2011. Pula Izvješće sa stručnog skupa. Inovacije u nastavi matematike - pdf

Preuzimanje:

Plan rada 2011.-2012. - pdf