naslovna > Stručni aktivi > Aktiv stranih i klasičnih jezika

Aktiv stranih i klasičnih jezika

Karla Golja Milevoj, voditeljica
Tatjana Buršić, Elvijana Frančula Tenčić,
Katarina Brajdić Divšić, Kristina Radović Miletić,
Stenni Milevoj Šuran, Doris Mesaroš, Antonela Pamić članovi

Šk. g. 2021.-2022.


3.1.2022. BOŽIĆNA PREDSTAVA „THE GRINCH“ GIMNAZIJALACA SŠMB-a
U utorak 21. 12. 2021. gimnazijalci 2.o razreda održali su u sportskoj dvorani "Franko Mileta" predstavu „The Grinch“ na engleskom i hrvatskom jeziku za dvije vrtićke skupine, Kapljice i Loptice, u pratnji njihovih odgajateljica Danijele Dobrić, Karmen Brezac, Ree Radin te zdravstvene voditeljice, Danijele Vitasović Križanac pridržavajući se epidemioloških mjera.

U ulozi Grincha bila je učenica Nicole Marie Tonelo, uloga Djeda Mraza pripala je Asji Ćudić, pripovjedačice su bile Alessia Juričić i Ivana Desović, Paola Paliska i Ana Poldrugovac bile su pomoćnice Djeda Mraza, predstavu je snimala Nataša Mišon, iza objektiva je bila Sara Milevoj, dok su Roko Skropeta i Toni Cvečić bili zaduženi za muziku. Scenarij je adaptacija istoimene dječje priče Dr. Seussa, iza čega stoji Paola Vlačić, učenica 4.f razreda gimnazije. Mentorica učenicima bila je Karla Golja Milevoj, prof.

Djed Mraz, njegovi pomoćnici i Baka Mraz, su u sklopu predstave uručili djeci poklone koje je osigurao Grad Labin, a Karla Golja Milevoj se u ulozi Bake Mraz osobno obratila svakom djetetu te se ovim putem još jednom zahvaljuje na porukama koje su roditelji pripremili za svoju djecu.  Po završetku predstave učenici su pjevali božićne pjesme na engleskom jeziku, a Kapljice i Loptice su nas naučile riječi pjesme Radost Božića te smo zajedno pjevali, govori prof. Golja Milevoj.

"Ovo nije bila prva suradnja s Vrtićem Pjerina Verbanac Labin. Naime, učenici 4.f razreda gimnazije s profesoricom Karlom Golja Milevoj te u suradnji s Danijelom Dobrić i Karmen Brezac, odgajateljicama vrtićke skupine Kapljice, pripremili su prigodan program na engleskom jeziku za Kapljice i the Rainbows. povodom Europskog dana jezika u rujnu ove godine. Uzajamno zadovoljstvo 'velikih' i 'malenih' rezultiralo je idejom da nam vrtićarci uzvrate posjet. Odlučili smo im pripremiti iznenađenje u predblagdansko doba, kako bi djeci pružili dašak božićnog ugođaja", govori Karla Golja Milevoj.
Budući da je 4.f razred u zadnji tren bio spriječen nastupiti, 2.o razred je uskočio i bez obzira na kratki rok pripreme, odradio izvrstan posao.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)


21.10.2021. Aktivnosti gimnazijalaca povodom Europskog dana jezika 2021.
I ove godine Europski dan jezika obilježen je zanimljivim aktivnostima u Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Europski dan jezika se obilježava 26. rujna, a u Srednjoj školi Mate Blažine Labin povodom tog dana uspješno su provedene dvije aktivnosti u dva navrata.
Prva aktivnost: Karla Golja Milevoj, profesorica engleskog jezika, posjetila je s 4.f razredom vrtićku skupinu „Kapljice“, kojima su se pridružile “The Cubes” i “The Rainbows”, dvije skupine u kojima se provodi rano učenje engleskog jezika. U suradnji s odgojiteljicama skupine “Kapljice”, Danijelom Dobrić i Karmen Brezac, isplanirane su dvije jesenske aktivnosti. Gimnazijalci su otpjevali dvije pjesme na engleskom jeziku, It’s autumn again i Scarecrow, a potom su zajedno s vrtićarcima navedenih grupa izrađivali strašila od kuhača.

Druga aktivnost ostvarena je na temelju suradnje Leane Licul Beroš, profesorice talijanskog jezika i Karle Golja Milevoj, profesorice engleskog jezika. Gimnazijalci 2.o i 2.f razreda igrali su “Family Feud”, odnosno “Kviz pet na pet” pokazavši zavidno poznavanje engleskog i talijanskog jezika ali isto tako visoke sposobnosti dobre procjene. Učenici 2.o razreda igru su igrali na engleskom jeziku, a učenici 2.f razreda na talijanskom. Podijeljeni u grupe po 5 učenika pogađali su odgovore na pitanja o određenom pojmu, situaciji ili riječi koje je unaprijed dalo 100 ljudi. Navedena aktivnost je iz epidemioloških razloga ostvarena tek 13. listopada.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)

Šk. g. 2020.-2021.


16.8.2021. Završen projekt oslikavanja učionice Talijanskog i Latinskog jezika
Ovih dana, na samom kraju nastavne godine projekt oslikavanja učionice za Talijanski i Latinski jezik ušao je u finalnu fazu postavljanjem mobila koji su savršeno upotpunili prvotno idejno rješenje. Projekt je inicirala prof. Katarina Brajdić Divšić koja predaje Latinski jezik, a u realizaciju raznih faza projekta bile su uključene i profesorice Talijanskog jezika Martina Lukež i Leana Licul Beroš te profesorica Likovne umjetnosti Alida Blašković i učenici Likovne grupe.
Prva faza projekta trajala je prvo polugodište, kada je objavljen školski natječaj za idejno rješenje oslikavanja zida u navedenoj učionici. Kriterij je bio da idejno rješenje na kreativan način povezuje oba jezika.
Na početku drugog polugodišta prosudbena komisija  odabrala je najbolji među pristiglim radovima te je prof. Alida Blašković odmah po povratku učenika na nastavu uživo krenula sa svojom Likovnom grupom u realizaciju završne faze.  Sudionici projekta složili su se da su vrlo zadovoljni konačnim ishodom s obzirom na sve poteškoće koje su podosta ograničavale aktivnosti u sklopu projekta.
(Tekst i foto: Katarina Brajdić Divšić)

   
3.2.2021. Školski list na stranom jeziku u online nastavi kao primjer dobre prakse Elvijana Frančula Tenčić, profesorica njemačkog i talijanskog jezika i književnosti na videosastanku stručnog aktiva stranih i klasičnih jezika, održanom dana 29.1.2021. u Google Meet-u, članovima aktiva  predstavila je projekt TREFF 9 - školski list na njemačkom jeziku koji je u potpunosti izrađen tijekom nastave na daljinu od ožujka do lipnja 2020. godine. 
Uz detaljne praktične savjete za izradu školskog lista kroz sve faze nastajanja, od ideje, planiranja, podjele i izvršenja zadataka, pa sve do zajedničkog rada na grafičkom oblikovanju lista, profesorica je u svom izlaganju navela i neke od ishoda učenja predmetnog kurikuluma i međupredmetnih tema koji se ostvaruju radom na školskom listu, te mogućnost vrednovanja u svim fazama izrade školskog lista.
Rad na školskom listu odvijao se na način da su učenici svih razrednih odjela tijekom online nastave u okviru mini projekata iz redovnog plana i programa  izrađivali različite prezentacije, intervjue, ankete, komentare, literarne radove i slično, a zatim su najbolji radovi po izboru uredništva integrirani u zajednički školski list. Komunikacija između sudionika odvijala se  u virtualnim učionicama, a dijeljenje i oblikovanje materijala  na oblačnom servisu Gogle Disk. 
Profesorica Tenčić u svom radu s učenicima primjenjuje suvremene metode i sredstva poučavanja, pa tako školski projekt Treff 9 može poslužiti kao primjer dobre prakse za inovativnu nastavu u kojoj se usavršavaju jezične i digitalne vještine učenika te razvija njihova kreativnost i medijska pismenost. Značajan je i doprinos većoj vidljivosti škole, budući da je pristup školskom listu putem interneta omogućen širokom krugu ljudi. Predavanje je trajalo 1 sat.
(Tekst i foto: Elvijana Frančula Tenčić)
Preuzimanje:
Prezentacija  Školski list na stranom jeziku u online nastavi, Elvijana Frančula Tenčić - pdf 

23.11.2020. Školski kurikulum Srednje škole Mate Blažine je bogatiji za još dva mini školska projekta: Oslikavanje zida u učionici stranih i klasičnih jezika na inicijativu nastavnice latinskog jezika Katarine Brajdić Divšić i Knjižnica u učionici u sklopu eTwinning škole i  eSigurnosti, a na inicijativu profesorice talijanskog jezika Martine Lukež.

Projekt "Knjižnica u učionici" Voditeljica projekta: Martina Lukež. Naziv aktivnosti: Osmišljavanje i otvaranje male knjižnice u učionici talijanskog i latinskog jezika (učionica i kabinet 47) s književnom građom na talijanskom i hrvatskom jeziku. Broj učenika: Uključeni učenici različitih razreda i usmjerenja koji pohađaju nastavu talijanskog jezika. Cilj i namjena projekta: Upoznavanje učenika s književnom građom na talijanskom jeziku i s načinom rada knjižnice, poticanje učenika na čitanje i upoznavanje s dobrobitima koje nosi čitanje literature na tal. jeziku u učenju toga jezika i proširivanju vokabulara. Način realizacije:
- projekt je zamišljen kao cjelogodišnja aktivnost s učenicima različitih usmjerenja,
- aktivnosti bi se održavale u sklopu projektne nastave,
- učenici, pod vodstvom nastavnice talijanskog jezika, upoznaju se s književnom građom, osmišljavaju pravila korištenja knjižnice i posudbe knjiga, osmišljavaju naziv male knjižnice,
- učenici  sudjeluju u posudbi knjiga i vođenju evidencije.
Vremenik: tijekom školske godine.
Troškovi: nema predviđenih troškova.
Izvor financiranja: -

Oslikavanje zida u učionici Talijanskog i latinskog jezika Uključeni nastavnici: Katarina Brajdić Divšić, Martina Lukež, Alida Blašković Koroljević. Naziv aktivnosti: Oslikavanje zida u učionici Talijanskog i latinskog jezika (kabinet 47). Broj učenika: Uključeni učenici različitih razreda i usmjerenja te likovna grupa. Cilj i namjena projekta: Oslikavanje zida u učionici Talijanskog i latinskog jezika na temu Italije i Rimskog Carstva. Način realizacije:
- projekt je zamišljen kao cjelogodišnja aktivnost s učenicima različitih razreda i usmjerenja te likovna grupa,
- učenici osmišljavaju crteže na zadanu temu u određenom vremenskom roku (1. polugodište),
- Povjerenstvo u sastavu: Katarina Brajdić Divšić (nastavnica lat. jezika), Martina Lukež (nastavnica tal. jezika), Alida Blašković Koroljević (nastavnica likovne kulture i voditeljica likovne grupe) odabire između pristiglih crteža najbolji, te zatim likovna grupa oslikava odabrani crtež na zid (na dnu učionice) (2. polugodište),
- učenik, čiji je crtež izabran kao najbolji, dobiva simboličnu nagradu (knjiga)
Vremenik: tijekom školske godine.
Troškovi: 300 - 400 kn za troškove boje.
Izvor financiranja: donacije.

 

 


(Tekst: Martina Lukež, foto Laura Kokot)

 

Šk. g. 2019.-2020.


3.6.2020. Digitalni plakat "Matija Vlačić Ilirik nakon 500 godina ponovno na turi po Njemačkoj"  Tijekom online nastave sukladno naputku  Ministarstva  profesorica njemačkog jezika Elviana Frančula Tenčić radila je puno projekata s učenicima SŠMB-a. Puno ih je bilo jako uspješnih, ali jedan je zaista poseban i aktualan. Radi se o digitalnom plakatu kojega  su izradili  gimnazijalci 3.o i 3.f  razreda: Marija Lalović, koja je izradila grafički dizajn i koordinirala projekt, Chiara Golja, Marija Lalović, Luka Hrvatin, Ania Kršulja, Tara Radović, Mateo Dobrić i Paola Pamić, kao autori prezentacija i popratnih tekstova.   Zato ćemo vam ga predstaviti u nastavku i ujedno otvoriti seriju prezentacija u kojima će profesori SŠMB-a predstaviti učeničke kreacije koje su nastale pod njihovim vodstvom za vrijeme nastave na daljinu.
Još dok je trajala redovna nastava profesorica Frančula Tenčić dogovorila  je s Dijanom Muškardin, profesoricom povijesti i koordinatoricom za Zavičajnu nastavu, da će učenici na nastavi njemačkog jezika (1. i 2. strani jezik) raditi nešto što bi se uklopilo u projekt Zavičajne  nastave s temom Matije Vlačića  Ilirika. Ideja je bila da Matija Vlačić u današnje doba opet posjećuje gradove u kojima je nekad živio, ali ovaj put kao bloger. U svom blogu predstavlja  te gradove te komentira  promjene s obzirom na vrijeme u kojem je on živio, a također i situacije  na svom putu.  Učenici  su  izradili  power point prezentacije za  svaki  grad, a koje  se otvaraju  kad  se klikne  na pojedini grad (najprije se dobije slika grada s komentarom  Matije Vlačića,  a još  jednim  klikom  na sredinu  fotografije otvara se  cijela PPT. Na plakatu postoji i link koji vodi do starih crteža kako su gradovi izgledali pred 500 godina, te još jedan link koji vodi do bloga Matije Vlačića, gdje se nalaze njegovi komentari o  hrani, smještaju, prijevoznim sredstvima tijekom puta  i slično. Svakako pogledajte!
Poveznica:
Digitalni plakat "Matthias Flacius Illyrikus nach 500 Jahren wieder In Deutschland auf Tour" OVDJE! - prezi.com


16.5.2020. Karla Golja Milevoj sudjelovala na međunarodnom webinaru na temu "Covid19 – globalni stavovi" Karla Golja Milevoj, profesorica engleskog jezika iz Srednje škole Mate Blažine Labin, sudjelovala je kao predavač na međunarodnom webinaru u organizaciji Europskog centra pri Sveučilištu Urbana-Champaign, Illinois, na temu "Covid19 – globalni stavovi", kao jedina predstavnica iz Hrvatske, u društvu predstavnika obrazovnih stručnjaka iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva, te SAD-a.  
Ova se prilika pružila polaznicima ovogodišnjeg TED programa (The Transatlantic Educators Dialogue), čiji je prof. Golja Milevoj vjerni polaznik već 7 godina.
Predavači su razgovarali o nastavi na daljinu za vrijeme pandemije u njihovim zemljama, a koja je donijela ogromne promjene kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu svakog nastavnika diljem svijeta.
„Bilo je to jedno iznimno iskustvo, prilika za dijeljenje primjera dobre prakse, trenutak za promišljanje o tome gdje smo trenutno i kud želimo ići, o tome što radimo dobro i što bi mogli popraviti”, govori nam prof. Golja Milevoj i nastavlja: „Shvatili smo da svi dijelimo slična iskustva, bez obzira odakle smo, neovisno o predmetima i razredima koje podučavamo”. Nakon predavanja, predavači i sudionici webinara podijeljeni u grupe, nastavili su razgovarati u manjim skupinama.

Šk. g. 2018.-2019.


18.3.2019. Labinski gimnazijalci pozvani na državno polufinale HIPPO natjecanja iz engleskog jezika Dana 22. veljače 2019., u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, održao se izlučni krug natjecanja HIPPO ili kako još nosi naziv - English Without Borders. HIPPO već sedmu godinu za redom okuplja učenike osnovnih i srednjih škola dok su učenici naše škole imali priliku iskušati svoje znanje engleskog jezika drugu godinu za redom. Učenici naše škole natjecali su se u kategorijama Hippo 4 (Zoja Bošković Gobo i Ines Bošković Gobo), te Hippo 5 (Lea Budaković, Renata Dobrić, Ambra Licul, Maria Oroshi i Aleksandar Parenta), pod mentorstvom profesorice Karle Golja Milevoj.
Izvrsne vijesti upravo su stigle za Aleksandra Parentu i Leu Budaković iz 3.f razreda koji su pozvani na Državno polufinale HIPPO natjecanja, a koje će se održati 29. ožujka 2019. u Puli. Vrijedi se prisjetiti da je Aleksandar Parenta i prošle godine sudjelovao u polufinalu HIPPO natjecanja.
(Tekst: Karla Golja Milevoj; foto: Čedomir Ružić)

Šk. g. 2017.-2018.

5.12.2017. MEĐUNARODNO ON LINE NATJECANJE "BEST IN DEUTSCH" I "BEST IN ENGLISH" Učenici Srednje škole Mate Blažine sudjelovali su na "Best in Deutsch" i "Best in English" međunarodnom on line natjecanju srednjih škola (za učenike starosti od 15 do 19 godina).  Učenici  su imali prilike testirati svoje vještine čitanja, slušanja i poznavanja jezičnih zakonitosti u njemačkom i engleskom jeziku.

Natjecanje iz njemačkog jezika održano je 23. studenog 2017., a sudjelovalo je petero učenika naše škole i to kako slijedi: Anđelika Licul i Eman Pozderović iz 3.o gimnazije, Veronika Kulić i Franjo Martić iz 4.f gimnazije i Chiara Ruklić iz 4.o gimnazije. Mentorice: Vesna Petrović i Elviana Frančula Tenčić.
Prošle je godine na istom natjecanju iz njemačkog jezika sudjelovalo 2.944 učenika iz 211 škola iz 7 zemalja.

Natjecanje iz engleskog jezika održano je 30. studenog 2017., a sudjelovalo je 14-ero učenika naše škole i to kako slijedi: Aleksandar Parenta, Ambra Licul, Lea Budaković, Marta Modrušan, Victoria Bucul iz 2.o gimnazije; Roberta Duić, iz 3.d ekonomskog usmjerenja; Filippo Bubić, Dominik Miletić i Vanesa Aničić iz 3.f gimnazije; Karlo Frankola i Teo Rocco iz 3.o gimnazije; Ariana Vidmar iz 4.f gimnazije; Kristina Višković, Dora Osmak, iz 4.o gimnazije.
Mentorice učenika iz engleskog jezika: Anka Dundara, Tatjana Buršić, Karla Golja Milevoj i Iva Knežević.
Prošle je godine na istom natjecanju iz engleskog jezika sudjelovalo 15.107 učenika iz 683 škole iz čak 28 zemalja.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)


12.10.2017. Anđelika  Licul   i  Rea  Žigant  osvojile  drugo mjesto  na  literarnom  natječaju „Erfolgsgeschichten  mit  Deutsch“ Učenice  III.o  razreda  gimnazije  Anđelika  Licul  i  Rea  Žigant  osvojile su drugo mjesto  na   literarnom natječaju  iz  njemačkog  jezika   "Erfolgsgeschichten mit Deutsch  2017" (Priče o uspjehu na njemačkom jeziku) raspisanom krajem prošle  školske  godine od  strane  KDV-a   Zagreb  (Kroatischer  Deutschlehrerverband  - Hrvatsko  društvo  učitelja  i   nastavnika  njemačkog  jezika).
U  kategoriji  srednjoškolaca  Anđelika  i  Rea  osvojile  su  visoko drugo  mjesto  u   jakoj  konkurenciji  od  11  prispjelih  radova. Učenice  su   pod  mentorstvom  profesorice Elvijane Frančula Tenčić  sastavile  intervju na  zadanu temu - Rea  je sastavila  zanimljiva  pitanja,  a  Anđelika    je  govorila o vlastitim  iskustvima   i  situacijama iz privatnog  ili  školskog života  u kojima  joj  je   poznavanje  njemačkog  jezika bilo korisno.  Osim  toga,  ispričala  je zašto  voli  njemački  jezik,  a  na  kraju  je   govorila i  o  važnosti  poznavanja  njemačkog  jezika  u  našoj  sredini,  te   ostalim prednostima  koje   mladim  ljudima  donosi  poznavanje  tog jezika.  „Njemački  uopće  nije  toliko  težak  koliko  svi misle!“   zaključila  je  Anđelika   i  pozvala  svih   da   počnu  učiti  njemački  „jer  će  im   sigurno  kad  tad  trebati“.   
Učenice i  njihova  mentorica  pozvane  su  na  dodjelu nagrada   koja  će  se  održati  u  sklopu  jubilarne 25.   Konferencije  Hrvatskog  društva  učitelja  i  profesora  njemačkog  jezika  od  20.   do  22. 2017.   u  Trakošćanu.  
(Tekst: Elvijana F.  Tenčić,  prof.; Foto: Čedomir Ružić)


11.10.2017. U Srednjoj školi Mate Blažine obilježen Tjedan svemira na engleskom jeziku
Povodom Svjetskog tjedna svemira profesorica engleskog jezika Karla Golja Milevoj osmislila je prigodne aktivnosti na satu engleskog jezika. Učenici iz 2.f gimnazije bili su podijeljeni u tri grupe. Učenici prve grupe napisali su i oslikali priču znanstveno- fantastičnog žanra na temu Svemira u tiskanom obliku. Pripadnici druge grupe izradili su plakat u elektroničkom obliku koristeći aplikaciju PosterMyWall. Učenici treće grupe napisali su i oslikali znanstveno- fantastičnu knjigu u elektroničkom obliku, a pri izradi iste koristili su aplikaciju Storybird. Rad jedne od grupe pogledajte u holu škole, dok radove druge i treće grupe možete pogledati OVDJE! i OVDJE!
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)
Poveznica:
U Srednjoj školi Mate Blažine Labin obilježen Svjetski tjedan svemira - ssmb.hr


6.10.2017. "MILIJUNAŠEM" u SŠMB-u obilježen EUROPSKI DAN JEZIKA 2017.
Povodom „Europskog dana jezika“ u Srednjoj školi Mate Blažine 4. listopada održalo se natjecanje „Tko želi biti milijunaš“ u organizaciji Aktiva stranih i klasičnih jezika. Učenici su bili podijeljeni u tri tima, 6 učenika po timu, tj. 2 učenika po jeziku (engleski, talijanski, njemački). Moderatori su bili sami učenici (3 moderatora po timu, odnosno za svaki jezik po dva učenika), koji su čitali pitanja i ponuđene odgovore. Timovi su imali različita pitanja - 15 pitanja po timu. Natjecatelji su pokazali zavidno znanje ne samo iz jezika već i iz opće kulture a svi su natjecatelji nagrađeni i prigodnim poklonom. Sudjelovali su učenici iz 1.o razreda: Marija Lalović (DE)- moderatorica; iz 2.f razreda:  Aleksandar Pozderović (EN), Renata Dobrić (EN), Rafael Santaleza (EN), Vanna Dragičević (ITL), Erika Jakupović (ITL); iz 3.e razreda: Gabriel Golja (DE); iz 3.f razreda:  Dominik Miletić (EN), Antonio Sinožić (EN), Anamarija Šumberac (DE)- moderatorica; iz 3.o razreda: Anđelika Licul (DE), Eman Pozderović (DE), Rea Žigant (DE), Vanesa Aničić (ITL)- moderatorica, Eliza Vickić (ITL)- moderatorica, Elena Miletić (DE), Elma Karić (DE)- moderatorica, Mirea Franković (ITL)- moderatorica, Teo Rocco (EN); iz 4.f razreda: Anetta Peršić (EN) –moderatorica; iz 4.o razreda: Aurora Miletić (ITL), Massima Milevoj (ITL), Francesca Pappallardo (ITL), Dora Osmak (EN)- moderatorica, Chiara Ruklić (EN)- moderatorica, Antea Faraguna (EN), Veronika Kulić (DE).

Prvo mjesto je osvojio tim u sastavu: Renata Dobrić (2.f) i Antonio Sinožić (3.f), kao predstavnika engleskog jezika, Elena Miletić (3.o) i Anđelika Licul (3.o), kao predstavnice njemačkog jezika, te Aurora Miletić (4.o) i Erika Jakupović (3.o), kao predstavnice talijanskog jezika. Natjecanje je također uveličala publika, tj. pojedini učenici i profesori naše škole koji su ujedno i aktivno sudjelovali u kvizu kada su timovi tražili pomoć publike.
 (Voditeljica kviza: Karla Golja Milevoj, prof.)
Milijunaš u našoj školi, Anđelika Licul - novinessmb.com

Šk. g. 2016.-2017.

Plan i program rada aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu za šk.g. 2015.-2016. - pdf


   Pismo preporuke za učenjem njemačkog jezika
Njemački otvara mnoga vrata – vrata osnovnih škola u Istarskoj županiji U  organizaciji  Istarskog  ogranka   Hrvatskog  društva učitelja i  profesora njemačkog  jezika uz  potporu  Veleposlanstva  SR  Njemačke  u  Zagrebu  u  proljeće  2017. godine pokrenut  je  Projekt  promocije  (ranog)  učenja njemačkog  jezika  kao prvog  stranog  jezika. U okviru projekta osmišljena je i tiskana brošura „Deutsch öffnet viele Türen/Njemački otvara mnoga vrata“  kojoj je cilj informirati roditelje, ravnatelje i stručne službe o prednostima učenja njemačkog jezika kao (prvog) stranog jezika. To se ponajprije odnosi na razdoblje upisa u prvi razred osnovne škole kada roditelji odlučuju o prvom stranom jeziku, no brošura može poslužiti i kao motivacijski instrument kod odabira drugog stranog jezika u četvrtom razredu osnovne škole te u  prvom  razredu  gimnazije  i  ostalih  srednjih  škola.  
Nekoliko naglasaka iz  brošure  „Njemački otvara mnoga vrata“:
„Pri odabiru  prvog ili drugog stranog jezika  trebalo bi imati  na  umu  da  je  u ranoj  fazi  učenja  dobro početi s  njemačkim  jezikom  kako bi  se  kroz  igru  razvila  sklonost ka  jeziku s  kojim se ne  susrećemo toliko  intenzivno  u  svakodnevici,  kao  što je to slučaj  s  engleskim jezikom.  
Najprisutniji strani jezik u izvanškolskom okruženju -  engleski jezik,  lakše  se  uči  nakon  njemačkog kao prvog stranog  jezika,  jer  je  riječ o srodnim jezicima.“    
„Hrvatska  je  povijesno, prostorno i gospodarski intenzivno povezana sa  zemljama  njemačkog govornog područja pa se dobrim poznavanjem njemačkog jezika otvaraju  veće mogućnosti zapošljavanja, kao i mogućnost  sudjelovanja u  programima stipendiranja učeničkih  i  studentskih  razmjena. Dobro poznavanje  njemačkog jezika  osobito  je  važno za  podizanje  kvalitete  turističke  ponude  Hrvatske, budući  da  najbrojniji  gosti  dolaze  upravo iz tih zemalja.“
„Povezanost Hrvatske  i zemalja njemačkog govornog područja naglašena  je  i u ostalim područjima  suradnje  kao što su sport i kultura.“
Članovi  Istarskog ogranka Hrvatskog  društva  nastavnika i profesora njemačkog jezika nadaju   se da  će  učenici,  roditelji i  ravnatelji škola  u  Istarskoj  županiji   zbog  gore  navedenih  razloga prepoznati potrebu za  učenjem    njemačkog  jezika kao prvog ili drugog stranog jezika,  čak i u  onim  školama u  kojima  učenici do  sad  još  nisu  imali  priliku  učiti njemački  jezik.   
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić)

 
3.4.2017. Arjeta Hodža osvojila 2. mjesto na English All Around festivalu održanom u Zagrebu Arjeta Hodža, učenica 4. razreda opće gimnazije iz Srednje škole Mate Blažine, osvojila je 2. mjesto u kategoriji sricanja (Spelling bee) na English All Around festivalu u konkurenciji od ukupno 16 učenika iz srednjih škola diljem Hrvatske. Festival se održao 25. i 26. ožujka 2017. u prostorijama Privatne umjetničke gimnazije i Kinu Tuškanac u Zagrebu, u organizaciji Privatne umjetničke gimnazije (PUG) iz Zagreba, te u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatsko-američkim društvom, Oxford University pressom i Ministarstvom kulture. Na English All Around festivalu učenici su se mogli okušati u šest kategorija: film, govorenje, sricanje, priča, predstava i glazba, a sudjelovati su mogli učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Arjeta je, u pratnji svoje mentorice Karle Golja Milevoj, bila jedina učenica iz Istarske županije.
(Tekst: Karla Golja Milevoj)

Šk. g. 2015.-2016.

 

5.6.2016. Adriana Miletić iz SŠMB-a pobjednica talent-showa "Max sucht den Superstar" U petak 3.6.2016. u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin uspješno je održan još jedan talent-show "Max sucht den Superstar" (Max traži zvijezdu), a najboljom od najboljih pokazala se Adriana Miletić, gimnazijalka III.o razreda Srednje škole Mate Blažine koja je prethodno izabrana na školskom castingu, a pod mentorstvom Elvijane Frančula Tenčić, njezine profesorice njemačkog jezika. Adriana Miletić nas je u pratnji profesorice Kristine Radović Miletić u Varaždinu predstavljala pjesmom „Träume sind für alle da“ (Snovi postoje za svih). Svojim upečatljivi nastupom i svojim anđeoskim glasom apsolutno je očarala i žiri i publiku. Odluka je bila jednoglasna. Adriana je ponijela titulu pobjednice "Maxa II". Dobila je najviše ocjene stručnog žirija te nagradu varaždinske putničke agencije „Galileo travel” - izlet u Gardaland za dvije osobe, kao i posebnu nagradu „Školske knjige”. 
Manifestacija „Max sucht den Superstar“ koja nema samo natjecateljski karakter već i zabavni zamišljena je kao talent show ali na njemačkom jeziku. Zainteresirani učenici mogu se natjecati u različitim kategorijama - pjevanju, plesu, glumi, komediji i drugim talentima, pod uvjetom da postoji jasna povezanost s njemačkim jezikom. Organizatori manifestacije bili su: Europski kulturni krug i Gospodarska škola Varaždin uz potporu Županije i Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke u Zagrebu. "Max" za osnovne škole proslavio je već svoj šesti rođendan, dok se u srednjim školama ove godine održao po drugi puta i pronašao pobjednika upravo u Srednjoj školi Mate Blažine Labin.
 
"Ovo je bilo jedno prekrasno iskustvo za mene. Moram pohvaliti organizaciju i gostoprimstvo Gospodarske škole. Cilj ovog natjecanja nije samo zadiviti žiri i publiku svojim nastupom odnosno talentom, već ujediniti sve te raznolike talente i predstaviti ih na njemačkom jeziku u svrhu njegove promocije. Vjerujem da će se taj projekt u budućnosti još više proširiti te da će postati izvor mladih nada i talenata. Zasigurno, jedan nezaboravan doživljaj." (Adriana Miletić)
Adriana je svojom pjesmom dokazala da se za snove i njihovo ostvarenje uistinu vrijedi boriti. Odsad se u Srednjoj se školi  Mate Blažine Labin, ne samo uči, već i pjeva na njemačkom jeziku. Kako potaknuti interes za učenje njemačkog jezika, kako ga učiniti zabavnim, zvučnim i bliskim našem uhu i lako pamtljivim?  Natjecanje  „Max sucht den Superstar“ je izvrstan primjer za to. Pobjeda na ovom natjecanju i nama je u Srednjoj školi Mate Blažine dala dodatnu motivaciju da se još više zalažemo za popularizaciju njemačkog jezika, ne samo u našoj školi, već i u svim osnovnim školama na našem području.
S obzirom na to da živimo u turističkom području i da najviše turista dolazi iz njemačkog govornog područja, moramo naglasiti njegovu važnost. Njemački jezik je na našem području najprisutniji svjetski strani jezik. Znanje njemačkog jezika donosi veliku prednost pri sezonskom zapošljavanju mladih u turizmu, ali i pri stalnom zapošljavanju u njemačkim i austrijskim tvrtkama koje su na našem području sve zastupljenije.
U našoj školi je situacija trenutno sljedeća: naša škola ima otprilike 500 učenika. U okviru škole postoji više usmjerenja: gimnazija, elektrotehnika, strojarstvo, ekonomija, trgovina i ugostiteljstvo. Svi učenici uče jedan strani jezik kao prvi strani jezik, a u gimnaziji i ugostiteljstvu se uče dva strana jezika, kao prvi odnosno drugi strani jezik.
Kao prvi strani jezik njemački uči oko 20-tak gimnazijalaca, ekonomista i elektrotehničara i 30-tak učenika trogodišnjih srednjih škola.  Kao drugi strani jezik (razina A2/B1) njemački uči oko 50-tak gimnazijalaca i 15-tak budućih konobara i kuhara (razina A2). Broj gimnazijalaca koji se odlučuju za učenje njemačkog jezika u zadnje je tri godine u porastu te se takvom rastu nadamo i sljedećih godina.
Broj učenika koji uče njemački kao prvi strani jezik (B1/B2) nažalost se smanjio, jer su to zapravo nastavljači  (učenici koji su ga učili u osnovnoj školi), a učenje njemačkog jezika se u školama u Nedešćini, Martinskom potpuno "ugasio", dok su u Raši preostale još dvije generacije.
Želimo prije svega popularizirati učenje njemačkog jezika u srednjoj školi, ali i potaknuti interes za ponovno učenje njemačkog jezika u osnovnim školama!
Želimo učiti na zabavan  način - "odlijepiti", prema riječima savjetnice za njemački jezik gospođe Vite Žiborski Kovačić, "njemački jezik od papira". Želimo da njegova zvučnost nađe put do mladih srca, jer upravo je segment slušanja jedan od najvažnijih čimbenika za usvajanje stranih jezika. "Max" je to i ovaj put dokazao!
 
Zahvaljujemo se ovim putem sponzoru: Općini Sveta Nedjelja bez čije pomoći sudjelovanje na ovom natjecanju ne bi bilo moguće.
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić, prof. tekst i foto: Kristina Radović Miletić, prof., Čedomir Ružić, prof.)
  

Preuzimanje:
Prezentacija "Max sucht den Superstar" - pdf
Poveznice:
Adriana Miletić iz Labina pobjednica talent-showa "Max sucht den Superstar" - varazdinski.rtl.hr

 

16.10.2015. Slovkanjem u SŠMB-u obilježen Europski dan jezika  Povodom Europskog dana jezika, aktiv stranih i klasični jezika organizirao je natjecanje u slovkanju na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku u prepunom školskom restoranu. Natjecanje se održalo dana 16. listopada 2015. Sudjelovalo je ukupno dvadesetero učenika iz gimnazijskih razreda i to iz 2.o, 2.f.,3.o, 3.f, 4.o i 4.f razreda. Natjecanju iz engleskog jezika prisustvovalo je trinaestero učenika, a iz talijanskog i njemačkog jezika po troje učenika.
 
- 1.mjesto u engleskom jeziku pripalo je Arjeti Hodža, učenici 3.o (mentor: Karla Golja Milevoj, prof.), 2. mjesto osvojio je Nino Belušić iz 4.f razreda (mentor: Tatjana Buršić, prof.), dok je 3. mjesto osvojio Dominik Zulijani iz 3.o razreda (mentor: Karla Golja Milevoj, prof.);
- 1. mjesto u talijanskom jeziku pripalo je Francesci Pappalardo iz 2.o razreda (mentor: Leana Licul, prof.), 2. mjesto osvojila je Karla Černjul iz 3.o razreda (mentor: Leana Licul, prof.), a 3.mjesto pripalo je Paoli Prajz iz 4.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić, prof.);
- 1. mjesto u njemačkom jeziku osvojila je Adriana Miletić iz 3.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić), prof, 2. mjesto pripalo je Lei Zupičić, iz 4.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić), a 3. mjesto, Karli Zupičić iz 3.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić).
Valja napomenuti da su za prva 3 osvojena mjesta učenici nagrađeni knjigom na stranom jezikom, ovisno iz kojeg su se jezika natjecali.
Svi sudionici su pokazali iznimno znanje, te im svima iskreno čestitamo.
 
Popis svih učenika: Antonela Basaneže, 2.f; Annetta Peršić, 2.f; Ariana Vidmar, 2.f; Francesca Pappalardo, 2.o; Mateja Klapčić, 3.f; Silvija Rajković, 3.f; Lejla Tomić, 3.f; Viliam Vojić, 3.f; Borna Fable, 3.f; Karla Černjul, 3.o; Karla Zupičić, 3.o; Adriana Miletić, 3.o; Arjeta Hodža, 3.o; Noel Ardalić, 3.o; Dominik Zulijani, 3.o; Sabrina Stojaković, 4.o; Larisa Smoković, 4.o; Paola Prajz, 4.o; Lea Zupičić, 4.o; Nino Belušić, 4.f.
(Tekst: Karla Golja Milevoj, foto: aktiv)

Šk. g. 2013.-2014.

Novosti

Creative activities and motivating materials for the secondary classroom

17.02.2014. Izvješće Karle Golja Milevoj sa stručnog usavršavanju "Kreativne aktivnosti i motivirajući materijali u nastavi" u Southamptonu  (26.01.-07.02.2014.)

U okviru Programa za cjeloživotno učenje od strane Europske unije, preko Agencije za mobilnost i programe EU, dobila sam financijsku potporu za Comenius stručno usavršavanje, u razdoblju 26.1.2014.-7.2.2014. Seminar pod nazivom “CREATIVE ACTIVITIES & MOTIVATING MATERIALS FOR THE SECONDARY CLASSROOM” (Kreativne aktivnosti i motivirajući materijali u nastavi) bio je namijenjen nastavnicima engleskoga jezika europskih zemalja zaposlenih u srednjim školama.


       u uredu Ravnatelja privatne škole u Warminsteru             u Winchesteru
Na početku, voljela bih reći nešto više o samom potprogramu Comenius, koje obuhvaća ne samo srednje obrazovanje već i predškolski odgoj i osnovno obrazovanje. Ciljevi potprograma Comenius jesu razvijanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića, između država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje. Mobilnošću se potiče osobni razvoj sudionika, usavršavanje vještina i kompetencija, te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Nadalje, utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.
Tijekom prvog tjedna (od ponedjeljka do petka) imali smo radionice u trajanju od 9,00-16,30 sati. Sudjelovali smo u kreativnim radionicama pod vodstvom profesorice Lucy Norris koja se već dugi niz godina bavi obučavanjem nastavnika engleskoga jezika europskih zemalja. Između ostalog, bilo je tu mnogo warm-up activities, primjena videa, muzike i plesa u nastavi, kreativne uporabe raznih vrsta tekstova, uporabe autentičnog materijala u nastavi, razgovaralo se o važnosti razvijanja učenikove samostalnosti s posebnom notom na korištenje interneta kao bogatog resursa u nastavi.
Budući da nas je u grupi bilo ukupno 20-tak profesora iz šest europskih zemalja (Njemačke, Poljske, Češke, Rumunjske, Italije i mene iz Hrvatske), radeći u parovima i grupama imali smo prilike razmijeniti iskustva i usporediti školske sustave između navedenih država i time dodatno obogatiti naša iskustva i znanja. Smješteni u obiteljima, bili smo okruženi engleskim jezikom 24 sata na dan i time usavršili znanje engleskog jezika.


               s gradonačelnikom Southamptona                                     pred Winchester Cathedralom
Prvi nas je dan primio gradonačelnik grada Southamptona, te bih se ovom prilikom željela zahvaliti gospođi Karmen Gajica iz Turističke zajednice grada Labina, koja je pripremila tri paketa promotivnog materijala Labina i Rapca, a koje sam između ostalog, poklonila i samom gradonačelniku.
Vikend je bio rezerviran za izlete pa smo tako posjetili grad Winchester, nekad glavni grad Engleske (10.-11.stoljeću) i Salisbury, a u vlastitom sam aranžmanu posjetila Science and Natural History Museum u Londonu.
Tijekom drugog tjedna posjetili smo 3 različite škole s ciljem praćenja nastave i razmjene iskustva s nastavnicima. U školama smo bili  srdačno primljeni kako od strane nastavnika tako i od strane Ravnatelja. Budući da mi je želja bila posjetiti i osnovnu školu, omogućili su mi da osim posjeta dviju srednjih škola, pratim nastavu s 10-godišnjacima, što mi je omogućilo bolje razumijevanje engleskog osnovnog i srednjoškolskog sustava. Zanimljivo je napomenuti da djeca kreću u školu već s 5 godina. Već se u nižim razredima osnovne škole velika važnost daje samostalnom istraživanju i otkrivanju, grupnom radu i radu u paru. Ono što me se posebno dojmilo je činjenica da učenici u dobi 14-16 godina samostalno biraju predmete koje žele slušati. Dakle, uz obvezne predmete poput engleskog, matematike, znanosti, informatike, vjeronauka, tjelesne i zdravstvene kulture te građanskog odgoja, učenici sami biraju izborne predmete poput kuharstva, drame, glume, fotografije i sl., što omogućuje veću motiviranost i budi veći interes kod učenika. Broj učenika u razredu je malen, u prosjeku 15-20 učenika što omogućuje individualizirani pristup svakom učeniku.
Problem je, međutim, učenje stranih jezika. Budući da učenje stranih jezika nije obvezno, a engleski se govori svugdje, učenici ne pokazuju veliki interes za učenjem stranog jezika kao izbornog predmeta. No, na tom se polju u posljednje vrijeme puno radi, budući da su uvidjeli da je to jedan od velikih problema na razini cijele države.
Dojmila mi se i činjenica obveznog nošenje uniforme. Prednosti nošenja uniformi su mnogobrojne. Prije svega, razlike na osnovu ekonomskog statusa smanjene su na minimum. Nadalje, dobila sam dojam da je nivo ozbiljnosti i poštovanja puno veći upravo zbog nošenja uniformi, a kod učenika se osjeća ponos na svoju uniformu i time na svoju školu.
Na kraju, želim istaći da se radilo o jednom prekrasnom iskustvu koje bih preporučila svakome.


            s kolegama iz Poljske i Češke ispred škole u Warminsteru

Napomena:
Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost izdavača te Europska komisija nije odgovorna za načine na koje bi se informacija mogla koristiti.

Preuzimanje:
Prezentacija stručnog usavršavanja COMENIUS Southampton - pdf

Poveznica:
COMENIUS Southampton - ssmb.hr

        

01.11.2013. SŠMB-u priznanje nacionalne i europske oznake kvalitete Tijekom šk.g. 2012./2013. nastavnica engleskog jezika Karla Golja Milevoj je sa svojim učenicima sudjelovala u eTwinning projektu pod nazivom „YES“ (Young Europeans Speak) u trajanju od listopada 2012. do lipnja 2013., za koji su 15.10.2013. dobili laskavo priznanje nacionalne oznake kvalitete, a 28.10.2013. i europsku oznaku kvalitete.
Navedeno priznanje daje se nastavnicima i učenicima za visoku razinu rada na  eTwinning aktivnostima. Za učenike i njihove nastavnike, ono predstavlja poticaj njihovom dodatnom trudu i radu, a za škole općenito, ovo je javno priznanje njihove predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

  Europska oznaka kvalitete - pdf


Učenici koji su sudjelovali u projektu (prema abecednom redu): Martina Batelić, Roberto Diminić, Alison Ivašić, Emilila Kanciani, Soraja Kos, Ilaria Milevoj, Luka Pavlinović, Lucia Turković, Sabrina Stojaković, Nina Uljanić i Lea Zupičić.
Ovom se prilikom još jednom zahvaljujem gore navedenim učenicima na doprinosu, trudu, timskom radu i vremenu koji su uložili.(Tekst: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)
Čestitke njihovoj mentorici Karli Golja Milevoj!

Više o projektu možete saznati OVDJE!
Agencija za mobilnost i programe Europske unije Kontakt: Dunja Babić
Nacionalna web stranica: http://www.etwinning.hr/

Poveznice:

05.11.2013. Srednjoj školi Mate Blažina priznanje za kvalitetu - glasistre

04.11.2013. Dva priznanja labinskoj Srednjoj školi i profesorici Karli Golja Milevoj - radiolabin.hr
03.11.2013. Profesorica labinske srednje škole Karla Golja Milevoj dobitnica europskog priznanja - 5portal.hr
02.11.2013. Labinska srednja škola nagrađena europskom oznakom kvalitete - nasifoji.com
02.11.2013. LABINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE PRIZNANJE NACIONALNE I EUROPSKE OZNAKE KVALITETE - labin.com

26.09.2013. Obilježen EUROPSKI DAN JEZIKA Ove godine su učenici pripremili poruke pozitivnih misli na stranim jezicima koji se uče u našoj školi (engleski j., njemački j., talijanski j., francuski, a uključili smo i latinski jezik). Poruke su dijelili građanima na dva punkta u gradu (na tržnici i kod pošte) nakon što su isti ispunili upitnik o poznavanju i o važnosti učenja stranih jezika.
Zahvaljujemo se učenicima koji su sudjelovali u projektu.

Izvješće o radu aktiva nastavnika stranih jezika za šk.g. 2012./2013. - pdf

Šk. g. 2012.-2013.

Novosti

26.09.2012. Obilježen Europski dan jezika Kao i svake godine, tako i ove, u našoj je školi na kreativan način obilježen Europski Dan jezika. Dvadeset i četiri učenika iz gimnazijskih razreda i ekonomskog usmjerenja dobili su za zadatak pripremiti jedan školski sat aktivnosti za djecu Dječjeg vrtića Pjerine Verbanac u Labinu. Tako smo, osim jezika koje poučavamo u našoj školi (engleski, njemački i talijanski), imali vrtićke grupe u kojima se učio ruski i francuski.  Sudjelovalo je 6 odgojnih skupina podijeljenih u dvije grupe, što je ukupno 12 grupa, a u svakoj grupi po dvoje srednjoškolaca.
Zadovoljstvo je bilo obostrano. Učenici su u ulozi profesora shvatili koliko je zvanje nastavnika plemenito, ali i zahtjevno i dogovorno zanimanje, dok vrtićka djeca nisu mogla suspregnuti veselje zbog posjeta mladih srednjoškolaca, te doticaju sa stranim jezikom, što je za većinu značio prvi kontakt sa stranim jezikom.

Izvješće o radu aktiva nastavnika stranih jezika za šk.g. 2011./2012. - pdf

Šk. g. 2011.-2012.

Plan rada 2011.-2012. - pdf
Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf

Stručni skupovi
25.11.2011. Pula
Županijsko stručno vijeće za njemački jezik - pdf

Prezentacije
20.10.2011. SŠMB Obilježavanje Europskog dana jezika 2011. - pdf

Stručni izleti
20.04.2012.
Wir waren in Klagenfurt! - pdf

Unser Ausflug nach Klagenfurt
Am Freitag, dem 20. April 2012 haben wir eine Klassenfahrt nach Klagenfurt gemacht. Die Fahrt mit dem Bus hat 5 Stunden gedauert. In Klagenfurt haben wir zuerst den Unterhaltungspark MINIMUNDUS besichtigt und viele Modelle der bekanntesten  Sehenswürdigkeiten aus der ganzen Welt bewundert. Wir hatten viel Spaß!!!
Danach haben wir einen Rundgang durch die Stadt gemacht und die Denkmäler von Klagenfurt gesehen. Natürlich wurden die Shoppingtour, Restaurant- und Cafebesuche auch nicht verpasst.
Im Großen und Ganzen waren wir zufrieden und  würden es gerne nächstes Jahr wiederholen
Elena i Petra, IV.O

26.09.2011. Pula Multimedijalna  izložba „Musik +X“  za učenike koji uče njemački jezik - pdf

Natjecanja

10.06.2012. Deutsche  Ecke/Njemački kutak
Beim  Landeswettbewerb in  Deutsch,  der   am  14.  und 15.   Mai 2012  in  Makarska  stattgefunden  hat,  hat  unsere  Elena  Baljak  aus  der  IV. O  Klasse  ein sehr  gutes  Ergebnis  gehabt -  sie hat nämlich  den  vierten  Platz  in  der  Kategorie  Deutsch  als  zweite  Fremdsprache  belegt!
Natürlich  hat  Elena  in  Makarska  auch  viele  neue  Freundschaften geschlossen  und mit ihren  neuen  Freunden  viel  Spaß  gehabt!
Elena,  wir  wünschen dir  viel  Glück  bei  der  Abiturprüfung!

04.03.2012. Deutsche  Ecke/Njemački kutak
Die Schüler, die besonders gut in Deutsch sind, nehmen jedes Jahr an Wettbewerben in Deutsch als Fremdsprache teil.  Beim  Schulwettbewerb  haben    Nejira   Mandal  und  Andrea  Miletić   aus  der  III. F  Klasse sehr  gute  Ergebnisse  erzielt,  sowie  Elena  Baljak  aus  der  IV.O  Klasse,  die  auch  beim  Regionalwettbewerb  super  abgeschnitten  hat:  Sie hat den  ersten Platz  in der Kategorie Deutsch als II. Fremdsprache   belegt. Der  Schulwettbewerb  fand  am 03.02.2012  in unserer  Schule  und  der  Regionalwettbewerb  am   1.03.2012   in  Sv.  Lovreč statt. Hoffentlich  geht  es  für  Elena  auch  weiter  bergauf!!! 


Elena,  wir   drücken  dir  die  Daumen!!!

01.01.2012. Testovi za natjecanja iz engleskog jezika
Vježbe za 2. razred - pdf     Vježbe za 4. razred - pdf

Fotogalerija:
„Musik +X“