naslovna > Stručni aktivi > Aktiv hrvatskog jezika

Aktiv hrvatskog jezika

Branka Komljenović, voditeljica
Gordana Poldrugovac, Ana Paliska,
Amneris Ružić Fornažar, Majda Milevoj Klapčić, članovi

Šk.g. 2016.-2017.

Plan i program aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu šk.g. 2015.-2016. - pdf

Šk.g. 2014.-2015.

14.11.2014. Stručni izlet u Zagreb Profesorice hrvatskog jezika Mirjana Cvijin i Branka Komljenović organizirale su stručni izlet u Zagreb s razredima II.o i IV.o.
Stručni izlet u Zagreb - pdf

Šk.g. 2013.-2014.

Terenska nastava


                 Zajednička fotografija                                                 Video zapis "Glagoljica" i Gromače" - youtube.com

Gimnazijalci I.o razreda Srednje škole Mate Blažine iz Labina posjetili u izložbu "Glagoljica" u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci koja na ilustrativan način, pretežno  u obliku kopija (121 izložak) pokazuje sva područja i oblike ljudskog života i djela koji su kod Hrvata zabilježeni na glagoljskom pismu u Istri, Hrvatskom primorju i kvarnerskim otocima.
Pored kopija na izložbi se nalazi i nekoliko originalnih glagoljskih rukopisa: tri misala iz 15. stoljeća (oba Vrbnička i Ljubljanski)  i riječki fragmenti glagoljskog brevijara iz 14. i 15. stoljeća.
Kao uvod u ovu vrijednu izložbu koja obuhvaća spomenike ćirilo-metodske misije u IX. stoljeću pa do posljednjih svjedočanstava o upotrebi glagoljskog pisma u XIX. stoljeću , u predvorju izložbe nalazi se pet zemljopisnih karata na kojima su prikazana mjesta u kojima su spomenici nastali, a za snalaženje u izloženim spomenicima na kraju predvorja nalazi se glagoljska azbuka (obla i uglata). 
Kadrovi iz filma koji su napravili vrijedni učenici I o razreda najbolje će posvjedočiti o ljepoti i edukativnosti dviju izložbi koje su posjetili, a koje su objedinjavaju daleku povijest i tradiciju  Istre i Kvarnera. "Glagoljica" i "Gromače" svjedoče o baštini Hrvata na ovim područjima bilo da se radi o glagoljskim spomenicima ili o gromačama koje su vrijedni težaci gradili, a Oton Gliha ih na moderan i originalan način ovjekovječio u svojim djelima.

Preuzimanje:

Plan rada 2011.-2012. - pdf

Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf

 

Šk. g. 2011.-2012.

Stručno usavršavanje

15.09.2011. Pula Izvješće sa ŽSV hrvatskog jezika. Mjerila vrednovanja učeničkih postignuća - pdf

 

Nastavni materijal:

PREDRENESANSA I HUMANIZAM - word

RENESANSA - word